Erkek Şiddetini Reddeden Kadınlara: “Memeli Horoz A.Ş.”

Bilge-Fatma-Akbaş-4

Erkek Şiddetini Reddeden Kadınlara: “Memeli Horoz A.Ş.”

“ERKEK” ŞİDDETİNE MARUZ KALMAYI REDDEDEN BÜTÜN KADINLARA ADANDI:
BİLGE FATMA AKBAŞ’IN İLK ROMANI “MEMELİ HOROZ A.Ş.” MAJÖR YAYINLARI’NDAN ÇIKTI

Bursalı Yazar Bilge Fatma Akbaş’ın gerçek olaylardan esinlenerek kaleme aldığı “erkek” şiddetine maruz kalmayı reddeden bütün kadınlara adanan ilk romanı “Memeli Horoz A.Ş.” , Majör Yayınları’ndan çıktı.

Tarih boyunca ve tüm dünyada kadına yönelik şiddet farklı boyutlarda ve yoğunlukta yaşanmaya devam ediyor. Ülkemizde de bu sorun sadece kadınları değil tüm toplumu etkilerken; “Memeli Horoz A.Ş.” günümüzde çok ihtiyaç duyduğumuz “insanlık adına umut var”düşüncesine edebi anlamda da katkı koyarak farklı bir bakış açısını gündeme getiriyor.

Memeli Horoz A.Ş. ; sürekli değişen dünyada kendilerine yer edinmeye çalışırken maruz kaldıkları mobbinglerden, uğradıkları ihanetlerden, haksızlıklardan, hakaretlerden, takmak zorunda oldukları maskelerden,“mış” gibi yapmaktan, her gün bir kız kardeşlerinin sevdikleri adam tarafından katledilmesinden deliye dönen ve “iyileştirme projesi” başlatan bir grup kadının hikâyesini başarılı bir kurguyla ele alıyor.

Büyürken hiçbir şey anlatıldığı gibi çıkmamıştır.
Kızlara verilen öğütlerle erkeklere verilen öğütler,
Birbirini anlamak ve sevmekten çok, itaat ve emretmek üzerine kuruludur.
Kadınlar, annelerinin ayakkabılarını giyip, onların sesiyle konuşurlarken,
Erkekler, babalarının gölgelerine basarak, fark etmeden kötülüğü ve şiddeti devralırlar.

Yazar farklı kültürden gelen “kadın” karakterlerin var olma mücadelesini, yerine göre sert ve cesur bazen de kendine özgü mizahi bir dille yansıtırken; “erkek” karakterlerle yaşadıkları çatışmalarını, nefret duygularını Memeli Horoz A.Ş. yardımıyla “iyi insan olmak zor değil” umuduna dönüştürdüğü hikâye ile de canlı tutmayı başarıyor. Roman boyunca tüm karakterlerde belli bir dönüşüm ve gelişimin mümkün olduğu mesajını veren yazar; bir yandan da okuru düşünmeye, sorgulamaya yönelterek aktif bir okuma eylemine çekiyor.

Yalnızlık, sevgisizlik, kıskançlık gibi temalarla birlikte özellikle kadınların tabuların ve geleneklerin kıskacında yaşadıkları cinselliği de toplumsal gerçeklikle de sarsıcı bir örnekle kaleme alırken, yazarın çağına tanıklığı ve toplumsal sorumluk bilinciyle günümüz Türkiye’sini resmettiği de hissediliyor. Kitabın sürpriz sonu kitabın tam da bu nedenle devamının geleceğinin işaretini veriyor.

Yazar Bilge Fatma Akbaş ilk romanı için duygularını,“Distopik bir kurguyla yeni bir dünya düzeni kurmak vardı kafamda. Bütün bölümleri keyifle izledim zihnimde. Dizi final yapınca ben de oturup yazdım. Şimdi ikinci sezonu bitirdim. İnsana dair bütün duyguların tekrar gözden geçirildiği sarsıcı bir hikâye oldu. Ben çok etkilendim…”
şeklinde dile getirdi.

kitaptansanattan.com